Проблеми за 46 Кју

(повторно може да кликате на таблата)


Црниот е на потег. На прв поглед, изгледа како забранет потег...


4 црни камења се во опасност!
Отстранете ги белите камења пред да бидат отстранети вашите!


Заробете ги двата бели камења кои ги допираат црните.
Неможат да се отстранат со еден потег.


Ако можете да го остраните белиот камен на (D5) што ги разделува црните камења, остатокот од партијата ќе ви биде лесен.

[Совет] Не пробувајте да го нападнете непријателот директно.


Зошто треба да ги заробуваме противничките камења?

Затоа што со отстранување на противничките камења што ги разделуваат нашите,
сите наши разделени камења се поврзуваат во една целина.

Ова е многу важен аспект на Го.
Запомнете да играте така што сите ваши камења ќе можат да се поврзат еден со друг.


Следна

Содржина

Почетна