Проблеми за 50 Кју

Заробување на камења што се во Атари!

Кликнете на таблата и отстранете ги противничките камења.

Ако го видите зборот погрешно, само кликнете Retry(Обиди се повторно)
додека не добиете точно веднаш под таблата.

Овде, се користи табла со големина 9х9. Стандардна големина на табла е 19 х 19,
но за почетници се препорачува да се игра на помала табла.


Црниот е на потег. Заробете ги белите камења кои се во атари.


Црниот е на потег. Двата бели камења се во атари. Заробете ги со еден потег!


Црниот е на потег. И покрај тоа што има други камења околу, играјте исто како и претходно.


Продолжете да ги повторувате горните проблеми додека не ги разберете целосно.
Ако ги разбирате, ви доделувам 50 Кју - најнизок ранг на мојата лична скала :)

За системот на рангирање во Го

Во аматерскиот Го свет, 20 кју обично е најнискиот ранг. Колку е помал бројот на кју, толку е појак играчот.
После 1 кју доаѓа 1 дан. Како што се зголемува бројот на данот, така играчот станува појак.
Се смета дека играчите со ранг над 1 дан играат многу добро.


Следна

Содржина

Почетна