Проблеми за 39 Кју

Ако се случи една група да биде заобиколена со противнички камења, трудете се да преживеете во обрачот.

Обидете се да направите две очи.

Ако се уште не го разбирате концептот на две очи, повторете го.


Овде, ќе го научите концептот на лажно око - тоа изгледа како око, но сепак не е.

Дали црната група во долниот дијаграмот има две очи?

Едно око има кај F5.
D5 изгледа како уште едно око, бидејќи е заобиколено 4 соседни камења.

Сепак, тоа не е око бидејќи C5 е во атари и треба да се поврзе со уште еден камен на D5.

Значи групата има само едно око - што значи не може да преживее.

Окото како што е D5 се вика лажно око.


Обидете се да не направите лажно око.


Двете очи се сеуште нејасни.


Црниот е скоро целосно заобиколен.

Обидете се да преживеете.


На почетниците им е тешко да проценат кое око е вистинско, а кое лажно.

Следна

Содржина

Почетна